o διαγωνισμός

Ο Οργανισμός Ηλεκτρικών Σκαφών Ελλάδας (Ο.Η.Σ.Ε.), με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και υπό την αιγίδα των, Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείου Τουρισμού και Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, διοργανώνει τον 1ο Πανελλήνιο Νησιωτικό Σχολικό Διαγωνισμό με τίτλο «Πάμε Λιμάνι» και θέμα τα ηλεκτρικά σκάφη & πλοία. Οι αγωνιστικές φάσεις του Διαγωνισμού θα διεξαχθούν σε λιμάνια ανά την Ελλάδα και ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του υπολογίζεται σε 9 μήνες, και πιο συγκεκριμένα από τις 23 Σεπτεμβρίου 2019 έως τις 13 Ιουνίου 2020.

Η ιδέα του Διαγωνισμού στηρίζεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των ηλεκτρικών σκαφών με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της διάδοσης της τεχνολογίας αυτής και με ειδικότερους στόχους:

  • την ανάδειξη νέων ταλέντων στο χώρο της Ναυπήγησης και της Μηχανικής των Σκαφών και Πλοίων,
  • τη διασύνδεση της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας μέσω της δημιουργίας εικονικών επιχειρήσεων τεχνολογιών αιχμής και
  • την υποστήριξη της δραστηριοποίησης αυτών των επιχειρήσεων εντός της Ελληνικής Νησιωτικής Επικράτειας, δίνοντας την δυνατότητα στις τοπικές νησιωτικές οικονομίες να αναπτύξουν πέραν των παραδοσιακών προφίλ πλούτου, (πχ. παραδοσιακά προϊόντα, υπηρεσίες τουρισμού κλπ), αυτό της κατασκευής και παραγωγής τεχνολογίας, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να συμβάλει στην επανεκίνηση της βιοτεχνίας και βιομηχανίας στην χώρας μας, χρησιμοποιώντας ως άρμα τον ναυπηγικό τομέα στον οποίο η χώρα μας διατηρεί μακραίωνη παράδοση

Ο Διαγωνισμός,

απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίων, Λυκείων, ΕΠΑΛ & Ναυτικών Λυκείων) από 13 έως 18 ετών που φοιτούν σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας ηπειρωτικές & νησιωτικές, χωρίς καμία εξαίρεση,

και υλοποιείται στις παρακάτω φάσεις ανά την Ελλάδα:

δήλωση συμμετοχής

έναρξη διαγωνισμού

προημιτελικοί

ημιτελικοί

συναρμολόγηση σκάφους

τεχνικός έλεγχος

τελικός

δήλωση συμμετοχής

έναρξη διαγωνισμού

προημιτελικοί

ημιτελικοί

συναρμολόγηση σκάφους

τεχνικός έλεγχος

τελικός

Επισημαίνεται ότι, για την αξιολόγηση των συμμετοχών κάθε φάσης του Διαγωνισμού (σύσταση ομάδας, πρωτοτυπία ή η αναγκαιότητα της ιδέας, συναρμολόγηση εκπαιδευτικού μοντέλου, εικονική έρευνα αγοράς, περιγραφή εικονικής υλοποίησης της ιδέας, παρουσίαση εικονικής ιδέας, κ.λπ.) προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια που αναφέρονται στους Κανονισμούς του Διαγωνισμού.


κόστος συμμετοχής

Η συμμετοχή ενός σχολείου στον Διαγωνισμό είναι ΔΩΡΕΑΝ. Η όλη διαδικασία και η βράβευση των καλύτερων προτάσεων θα στηριχθεί σε σπόνσορες, χορηγούς και εθελοντές, αλλά και σε εταιρείες που θα θελήσουν να υποστηρίξουν την προσπάθεια.

Μετά το τέλος των δηλώσεων συμμετοχής, περίπου στο τέλος του Οκτωβρίου 2019, ξεκινάμε να παραδίδουμε τα μοντέλα εκπαίδευσης δωρεάν στα εκατό (100) πρώτα σχολεία που θα δηλώσουν συμμετοχή στον Διαγωνισμό.

Θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας στην παράδοσή τους ανάλογη της σειράς δήλωσης συμμετοχής των ομάδων και δεν θα διατεθούν περισσότερα από 100 δωρεάν μοντέλα εκπαίδευσης, οπότε θα πρέπει να βιαστείτε με την δήλωση συμμετοχής σας για να λάβετε το μοντέλο εκπαίδευσης σας το συντομότερο και δωρεάν.

Για οποιοδήποτε κόστος που αφορά στη διαμονή και τη διατροφή των ομάδων κατά τη διεξαγωγή του τελικού αγώνα, η διοργάνωση του Διαγωνισμού θα προσφέρει ένα οργανωμένο πακέτο φιλοξενίας επί πληρωμή, το οποίο θα περιλαμβάνει τη διήμερη διαμονή, με πρωινό, γεύμα και δείπνο. Η κάθε ομάδα μπορεί να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί το πακέτο ή θα αναζητήσει μόνη της άλλες δυνατότητες διαμονής και διατροφής.

ομάδα και συνοδεία

Η συνοδεία των μαθητών στους τόπους διεξαγωγής του διαγωνισμού θα γίνει με ευθύνη του κάθε σχολείου. Εμείς φροντίζουμε για όλα όσα περιγράψαμε στο πακέτο φιλοξενίας. Για τα υπόλοιπα θέματα της συνοδείας αποφασίζει το κάθε σχολείο. Φυσικά, θα είμαστε πάντα παρόντες για ερωτήσεις και διευκρινίσεις.

 Μαζί μας θα βρίσκονται οι επιστημονικές και τεχνικές επιτροπές αποτελούμενες απο καθηγητές σχετικών ειδικοτήτων, με τους οποίους μπορούμε να σας φέρουμε σε επαφή, αν το επιθυμείτε, για να απαντήσουν σε άλλες τυχόν απορίες ή ερωτήσεις σας για το πώς ακριβώς θα συμμετάσχετε.

Ο μέγιστος αριθμός μελών κάθε ομάδας  είναι ένας (1) εκπαιδευτικός και επτά (7) μαθητές. Ενδέχεται να γίνει δεκτή κατ’ εξαίρεση, ομάδα με μικρότερο αριθμό μελών. Εξαρτάται από το μαθητικό δυναμικό του του σχολείου, από την εμπειρία που έχουν, κ.λπ.

Κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού «Πάμε Λιμάνι» στόχος μας είναι να φέρουμε, με ένα διασκεδαστικό τρόπο, τους νέους σε επαφή με την τεχνολογία και την επιστήμη, την καινοτομία και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ευελπιστούμε οι ομάδες που θα θέλουν να πάρουν μέρος να είναι ολοένα και περισσότερες κάθε χρόνο. Σε όποια χώρα μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί αντίστοιχος διαγωνισμός, μαθητές και καθηγητές είναι τόσο ενθουσιασμένοι με τη συμμετοχή τους, με αποτέλεσμα να θέλουν να συμμετέχουν ξανά το επόμενο έτος, ή ακόμα και να οδηγηθούν στην απόφαση να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία τους στον τομέα των Ναυπηγικών Επιστημών.

Επισημαίνουμε ότι σε επόμενους διαγωνισμούς, θα δοθεί η δυνατότητα να συμμετάσχουν και σχολεία από άλλους νομούς της Ηπειρωτικής χώρας εφόσον ζητηθεί επίσημα από το σχολείο τους ή τον  Δήμο της πόλης τους ή την Περιφέρεια τους.


ο αντίστοιχος διαγωνισμός σε άλλες χώρες μέσα από εικόνες