o διαγωνισμός

Ο Οργανισμός Ηλεκτρικών Σκαφών Ελλάδας (Ο.Η.Σ.Ε.), το 2019 με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και υπό την αιγίδα των, Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Υπουργείου Τουρισμού και Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, διοργάνωσε τον Πανελλήνιο Νησιωτικό Σχολικό Διαγωνισμό με τίτλο «Πάμε Λιμάνι» και θέμα τα ηλεκτρικά σκάφη & πλοία. Η πανδημία του COVID-19 όμως μας σταμάτησε.

Φέτος θα προσπαθήσουμε απο την αρχή !

Οι αγωνιστικές φάσεις του Διαγωνισμού θα διεξαχθούν σε λιμάνια ανά περιφέρειες στην Ελλάδα και ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής του υπολογίζεται σε 6 μήνες, και πιο συγκεκριμένα μετά από τις Χριστουγεννιάτικες διακοπές έως τις 13 Ιουνίου 2023.

Το «ΠΑΜΕ ΛΙΜΑΝΙ» είναι ένα έργο ειδικά σχεδιασμένο για μαθητές γυμνασίου & λυκείου ηλικίας 13 έως 17 ετών. Στο πλαίσιο του έργου, η ομάδα των μαθητών θα κατασκευάσει το δικό της ηλιακό σκάφος, το οποίο είναι ένας διασκεδαστικός και διαδραστικός τρόπος μάθησης για διάφορες πτυχές της τεχνικής επιστήμης, της καινοτομίας ,της οικονομίας και της βιωσιμότητας.

Ωστόσο, η συμμετοχή στο «ΠΑΜΕ ΛΙΜΑΝΙ» δεν αφορά μόνο την κατασκευή του ηλιακού σκάφους, οι ομάδες θα διαγωνιστούν επίσης σε 4 αγωνίσματα. Κατά τη διάρκεια αυτών των αγωνισμάτων, οι ομάδες μπορούν να δείξουν τι μπορεί να καταφέρει το ηλιακό σκάφος τους στις ιστιοπλοϊκές τους ικανότητες.

Επομένως, το «ΠΑΜΕ ΛΙΜΑΝΙ» δεν διδάσκει μόνο στους μαθητές τα πάντα για την τεχνική επιστήμη και την καινοτομία, αλλά και πτυχές όπως η ομαδική εργασία, η επικοινωνία, η εκτίμηση και η διαχείριση των οικονομικών, η χορηγία και όλες εκείνες τις τακτικές που είναι σημαντικές για τις ομάδες.

Η ιδέα του Διαγωνισμού στηρίζεται στην ανάπτυξη της τεχνολογίας των ηλεκτρικών σκαφών με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της διάδοσης της τεχνολογίας αυτής και με ειδικότερους στόχους:

  • την ανάδειξη νέων ταλέντων στο χώρο της Ναυπήγησης και της Μηχανικής των Σκαφών και Πλοίων,
  • τη διασύνδεση της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας μέσω της δημιουργίας εικονικών επιχειρήσεων τεχνολογιών αιχμής και
  • την υποστήριξη της δραστηριοποίησης αυτών των επιχειρήσεων εντός της Ελληνικής Νησιωτικής Επικράτειας, δίνοντας την δυνατότητα στις τοπικές νησιωτικές οικονομίες να αναπτύξουν πέραν των παραδοσιακών προφίλ πλούτου, (πχ. παραδοσιακά προϊόντα, υπηρεσίες τουρισμού κλπ), αυτό της κατασκευής και παραγωγής τεχνολογίας, επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να συμβάλει στην επανεκίνηση της βιοτεχνίας και βιομηχανίας στην χώρας μας, χρησιμοποιώντας ως άρμα τον ναυπηγικό τομέα στον οποίο η χώρα μας διατηρεί μακραίωνη παράδοση

Ο Διαγωνισμός,

απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνασίων, Λυκείων, ΕΠΑΛ & Ναυτικών Λυκείων) από 13 έως 18 ετών που φοιτούν σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας ηπειρωτικές & νησιωτικές, χωρίς καμία εξαίρεση,

και υλοποιείται στις παρακάτω φάσεις ανά την Ελλάδα:

δήλωση συμμετοχής

έναρξη διαγωνισμού

προημιτελικοί

ημιτελικοί

συναρμολόγηση σκάφους

τεχνικός έλεγχος

τελικός

δήλωση συμμετοχής

έναρξη διαγωνισμού

προημιτελικοί

ημιτελικοί

συναρμολόγηση σκάφους

τεχνικός έλεγχος

τελικός

Επισημαίνεται ότι, για την αξιολόγηση των συμμετοχών κάθε φάσης του Διαγωνισμού (σύσταση ομάδας, πρωτοτυπία ή η αναγκαιότητα της ιδέας, συναρμολόγηση εκπαιδευτικού μοντέλου, εικονική έρευνα αγοράς, περιγραφή εικονικής υλοποίησης της ιδέας, παρουσίαση εικονικής ιδέας, κ.λπ.) προβλέπονται συγκεκριμένα κριτήρια που αναφέρονται στους Κανονισμούς του Διαγωνισμού.


κόστος συμμετοχής

Η συμμετοχή κάθε σχολείου στον Διαγωνισμό δεν είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Για να συμμετάσχει στο «ΠΑΜΕ ΛΙΜΑΝΙ» το σχολείο πρέπει να αγοράσει ένα κιτ κατασκευής. Αυτό το κιτ κατασκευής κοστίζει  3600 €,- . Αυτό το κιτ κατασκευής είναι το αρχικό πακέτο (πακέτο 1), το οποίο περιλαμβάνει: ένα κιτ κοπής (το ξύλο για το σώμα του σκάφους) και το ενοίκιο για χρήση μιας (1) σεζόν των ηλιακών συλλεκτών, της μπαταρίας, των MPPT και του κινητήρα, ένα πακέτο μαθημάτων που περιλαμβάνει 3 junior τμήματα σε ένα πανεπιστήμιο, ένα βίντεο με οδηγίες κατασκευής του ηλιακού σκάφους, άδειες & παράβολο εκκίνησης για τους αγώνες και τη διανυκτέρευση στα κάμπινγκ.

Όταν ένα σχολείο έχει διαγωνιστεί στο παρελθόν, και έτσι έχει ήδη κατασκευάσει ένα ηλιακό σκάφος Phoenix V1, είναι διαθέσιμες οι ακόλουθες επιλογές:

Πακέτο 2 € 1600,-: Αυτό το πακέτο είναι για όταν έχετε ακόμα όλα τα εξαρτήματα, αλλά θα φτιάξετε ένα νέο σκάφος.

Πακέτο 3 € 2300,- : Αυτό το πακέτο ισχύει όταν θέλετε να αγωνιστείτε με το ίδιο ηλιακό σκάφος, αλλά θα θέλατε να νοικιάσετε τα εξαρτήματα.

Πακέτο 4 € 1100,-: Αυτό το πακέτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν θέλετε να συμμετάσχετε με ένα πλήρως κατασκευασμένο και πλήρες Phoenix V1 ηλιακό σκάφος.

Οι παραπάνω τιμές δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ . Για ομάδες εκτός Ελλάδας, λάβετε υπόψη ότι αυτά τα έξοδα δεν περιλαμβάνουν επίσης έξοδα αποστολής . Μετά την πρώτη (1) σεζόν συμβουλεύουμε τα σχολεία να αγοράσουν τα δικά τους ηλιακά πάνελ, μπαταρία, MPPT και έναν κινητήρα.

Μετά το τέλος των δηλώσεων συμμετοχής στο τέλος Δεκεμβρίου και περίπου στην αρχή του Ιανουαρίου 2023, ξεκινάμε να παραδίδουμε τα μοντέλα εκπαίδευσης στα σχολεία που θα δηλώσουν συμμετοχή στον Διαγωνισμό.

Θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας στην παράδοσή τους ανάλογη της σειράς δήλωσης συμμετοχής των ομάδων, οπότε θα πρέπει να βιαστείτε με την δήλωση συμμετοχής σας για να λάβετε το μοντέλο εκπαίδευσης σας το συντομότερο.

Το κόστος που αφορά στη διαμονή και τη διατροφή των ομάδων κατά τη διεξαγωγή του τελικού αγώνα, η διοργάνωση του Διαγωνισμού θα προσφέρει ένα οργανωμένο πακέτο φιλοξενίας μέσα στην αρχική τιμή του πακέτου, το οποίο θα περιλαμβάνει τη διήμερη διαμονή, με πρωινό, γεύμα και δείπνο. Η κάθε ομάδα μπορεί να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί το πακέτο ή θα αναζητήσει μόνη της άλλες δυνατότητες διαμονής και διατροφής.

ομάδα και συνοδεία

Η συνοδεία των μαθητών στους τόπους διεξαγωγής του διαγωνισμού θα γίνει με ευθύνη της κάθε ομάδας. Εμείς φροντίζουμε για όλα όσα περιγράψαμε για το τελικό πακέτο φιλοξενίας. Για τα υπόλοιπα θέματα της συνοδείας αποφασίζει η κάθε ομάδα. Φυσικά, θα είμαστε πάντα παρόντες για ερωτήσεις και διευκρινίσεις.

 Μαζί μας θα βρίσκονται οι επιστημονικές και τεχνικές επιτροπές αποτελούμενες απο καθηγητές σχετικών ειδικοτήτων, με τους οποίους μπορούμε να σας φέρουμε σε επαφή, αν το επιθυμείτε, για να απαντήσουν σε άλλες τυχόν απορίες ή ερωτήσεις σας για το πώς ακριβώς θα συμμετάσχετε.

Ο μέγιστος αριθμός μελών κάθε ομάδας  είναι ένας (1) εκπαιδευτικός και επτά (7) μαθητές. Ενδέχεται να γίνει δεκτή κατ’ εξαίρεση, ομάδα με μικρότερο αριθμό μελών. Εξαρτάται από το μαθητικό δυναμικό του του σχολείου, από την εμπειρία που έχουν, κ.λπ.

Κατά τη διάρκεια του Διαγωνισμού «Πάμε Λιμάνι» στόχος μας είναι να φέρουμε, με ένα διασκεδαστικό τρόπο, τους νέους σε επαφή με την τεχνολογία και την επιστήμη, την καινοτομία και την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Ευελπιστούμε οι ομάδες που θα θέλουν να πάρουν μέρος να είναι ολοένα και περισσότερες κάθε χρόνο. Σε όποια χώρα μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί αντίστοιχος διαγωνισμός, μαθητές και καθηγητές είναι τόσο ενθουσιασμένοι με τη συμμετοχή τους, με αποτέλεσμα να θέλουν να συμμετέχουν ξανά το επόμενο έτος, ή ακόμα και να οδηγηθούν στην απόφαση να ακολουθήσουν τη δική τους πορεία τους στον τομέα των Ναυπηγικών Επιστημών.

Επισημαίνουμε ότι στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν σχολεία από όλους τους Δήμους, τις πόλεις, τους νομούς και της Περιφέρειες της χώρας .


ο αντίστοιχος διαγωνισμός σε άλλες χώρες μέσα από εικόνες