Στην τελευταία φάση του διαγωνισμού, στον τελικό, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Ιουνίου του 2020, οι 16 ομάδες οι οποίες θα έχουν προκριθεί  θα κληθούν να παρουσιάσουν το σκάφος που θα έχουν συναρμολογήσει και θα βαθμολογηθούν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Κατόπιν θα αγωνιστούν με το σκάφος αυτό και θα βαθμολογηθούν επίσης βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Οι τρεις ομάδες που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία συνολικά,  θα είναι και οι τελικές νικήτριες ομάδες του διαγωνισμού.

Καθώς πάνω απ’ όλα μας ενδιαφέρει η ασφάλεια, για να επιτραπεί η συμμετοχή του σκάφους στον αγώνα, πραγματοποιείται ενδελεχής τεχνικός έλεγχος ασφαλείας. Ενώ οι μαθητές που πρόκειται να κυβερνήσουν το σκάφος, θα πρέπει να αποδείξουν ότι γνωρίζουν κολύμπι και ιστιοπλοΐα.

Την πρώτη ημέρα που οι ομάδες θα  φτάσουν στο χώρο διεξαγωγής των αγώνων, θα γίνουν όλες οι απαραίτητες επιθεωρήσεις και οι προετοιμασίες. Η επόμενη μέρα είναι η ώρα του αγώνα…! Μετά από κάθε δοκιμασία θα γίνει η τελετή απονομής των βραβείων. Η ομάδα που θα επιτύχει το υψηλότερο αποτέλεσμα μετά από όλους τους δοκιμασίες θα είναι η νικήτρια.