Οι παράλληλες εκδηλώσεις, είναι ένα σύνολο δράσεων που πραγματοποιούνται στις τοποθεσίες που φιλοξενούν τις ημιτελικές φάσεις καθώς και την τελική φάση του Διαγωνισμού «Πάμε Λιμάνι», δηλαδή στις πρωτεύουσες των Περιφερειών κάθε περιοχής.

Οι εκδηλώσεις αυτές έχουν διάρκεια τριών (3) ημερών, κα ισυγκεκριμένα μια ημέρα πριν το Διαγωνισμό, την ημέρα του Διαγωνισμού και μια ημέρα μετά τον Διαγωνισμό.

Τα σημεία στα οποία διενεργούνται, είναι τα λιμάνια των τοποθεσιών και περιλαμβάνουν εκθέσεις προϊόντων των τοπικών επιχειρήσεων αλλά και τεχνολογικών εταιρειών από διάφορες γωνιές του πλανήτη οι οποίες ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με τη Ναυτική & Ναυπηγική τεχνολογία.

Επίσης περιλαμβάνονται, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την προσφορά των νησιών και των τόπων στη Ναυτική παράδοση στο πέρασμα των χρόνων, ομιλίες επιστημονικού χαρακτήρα για τεχνολογικές εξελλίξεις, εκθέσεις φωτογραφίας των νησιών με θέμα τη Ναυπήγηση και τη Ναυτιλία , γαστρονομικές εκθέσεις, & εκθέσεις ζωγραφικής των σχολείων με θέμα τη θάλασσα, τα σκάφη και τα καράβια.

Στόχος των παράλληλων εκδηλώσεων είναι να προσθέσουν ενα ποιοτικό και τεχνολογικό ληθαράκι στην παραγωγική ζωή του τόπου, δίνοντας έναυσμα σε εκθέτες εσωτερικού και εξωτερικού να βρουν συνεργάτες στα νησιά της χώρας μας, να δημιουργήσουν τα δικά τους δίκτυα σε κάποια νησιά μας, να αναβαθμίσουν την τουριστική ζωή του τόπου στοχεύοντας σε συγκεκριμένες περιόδους σε υψηλού κύρους τουριστικό προϊόν (VIP τουρισμό) και να δώσουν το έναυσμα για μια ποιοτική προσπάθεια ανασυγκρότησης του οικονομικού & παραγωγικού ιστού τους, με βάση τη Ναυτιλία.